ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ BİR YILDA BİR MİLYON ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIDI
S.S.3 No’lu Tokat Halk Otobüsleri Kooperatifi geçtiğimiz ay olağan genel kurulunu yaptı. 30 Haziran’da gerçekleşen kongrede oy çokluğu ile başkan seçilen Şükrü Süer, şehir içi ulaşımda merak edilen konuları gazetemize anlattı. Başkan Süer’e açıklamasında Başkan Yardımcısı Satılmış Çadirardiç ve Muhasebeci Murat Şahin de eşlik etti.
S.S.3 No’lu Tokat Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Şükrü Süer, başkan seçilmesinden dolayı kooperatif üyelerine teşekkür ederek, “Sağ olsun arkadaşlar bizi ve yönetimimizi bu makama layık gördü. İlimizdeki şehir içi yolcu taşımacılığını belli bir seviyeye getirmek için hedeflerimiz var. İnşallah ilimiz için de bizim için de hayırlı olur” dedi.
“ÜCRETSİZ BİNİŞLER KATLANARAK ARTIYOR”
Tokat’ta geçtiğimiz bir yılın yolcu sayısında ücretli binişlerde büyük bir değişiklik yaşanmazken, ücretsiz binişlerde rakamın katlanarak arttığını kaydeden Başkan Süer, “Bu durum ister istemez bizim üzerimizdeki yükü arttırıyor. Sefer sayısı artıyor, maliyet artıyor. Araçlarımızda yoğunluk yaşandığında halktan da tepki alıyoruz. Ancak bu ücretsiz kart sistemi devletin belirlediği yasalar ile desteklenen bir sistem. Bu noktada bizim yapacağımız pek bir şey yok. Devlet büyüklerimizden yasal düzenlemeler bekliyoruz.” diye konuştu.
“AKARYAKIT ALAMAYACAK HALE GELDİK”
Halk otobüslerinin en büyük gider kalemini oluşturan akaryakıtla ilgili mağduriyetlerini dile getiren Şükrü Süer, “Motorin 6 liralardan 30 liraya çıktı. Önceden 300-400 liraya dolan bir depo bugün bin 7 yüz liraya dolmuyor. Öyle zamanlar oluyor ki yakıt alamayacak, depoları dolduramayacak duruma geliyoruz. Günübirlik hareket eder hale geldik. Bu artışlar bizi çok yıprattı. Kazancımızın yüzde 80’ini alıp götürdü bizden” dedi.
“BAĞKUR, ŞOFÖR MAAŞLARI, ARAÇ BAKIMI DERKEN…”
Sıkıntıların sadece yakıttan ibaret olmadığına da vurgu yapan Başkan Süer, “Bu sektör işlerken basitçe işleyen bir sektör değil. Bilet dolum maliyetleri, onların büfeleri, şoförler, araç bakımları, sanayi giderleri… Bunlar giderlerimizin diğer bölümleri. Bizim şu anda ödediğimiz BAĞKUR indirimli haliyle bin 910 lira. İndirimli olmazsa 2 bin liranın üzerinde bir fiyat çıkıyor. Şoförün de aynı şekilde 5.500 lira maaşı 2.100 lira sigortası, şoför vergisi, tazminatı, yemesi-içmesi ile aylık maliyeti yaklaşık 10 bin lirayı buluyor. Her aracın aylık 20 bin liraya yakın yakıt gideri üstüne eklendiği zaman 30 bin lira sadece bir aracın maliyeti oluyor. 90 tane halk otobüsü hattı var ve bunun yarıya yakın bir kısmı satışta. Çünkü araç sahipleri sürekli zararda ve cebinden ödüyor. Tokat Belediye Başkanımız Sayın Eyüp Eroğlu, belediyenin imkanları dahilinde bize gerekli destekleri sağlıyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ama bizim sıkıntılarımız geneldeki fiyat artışları; sanayi, yakıt, asgari ücret gibi alanlardaki artışlar tüm piyasayı tetikliyor. Beklentimiz bir an önce piyasaların beklenen seviyelere geri çekilmesi” şeklinde konuştu.
“PANDEMİ BİTSİN DERKEN HAYAT PAHALILIĞI BAŞLADI”
Pandemiden ‘ha çıktık, ha çıkıyoruz’ derken, hayat pahalılığı ile baş başa kaldıklarını söyleyen Başkan Süer, “Bu hayat pahalılığı ülkedeki tüm sektörleri etkiledi. Fakat mazot bizi çok ilgilendirdiği için etkilenen en büyük sektörlerden biri biziz. Geçtiğimiz günlerde bilet fiyatlarına zam kararı alınmasının ardından sosyal medyada, ‘zamanında kazandıklarına saysınlar, dolu gidiyorlar dolu geliyorlar’ gibi çok fazla yorum yapılıyor. Ancak biz biraz empati kurulmasını bekliyoruz. Taşıma sektörü pandemide çok büyük yara aldı. Hiç yolcu taşıyamadık ve borçlarımız, kira ücretlerimiz, BAĞKURlarımız, vergilerimiz birikti. Şuan gelen zam, asgari ücret farkı ile bize gelmeden gitti zaten. Bu sadece Tokat’ta yaşanılan bir sıkıntı değil. Türkiye için de durum böyle” dedi.
“AYRICALIKLI GRUPLARIN ÜCRETSİZ BİNİŞLERİ İÇİN DESTEK YETERSİZ”
Tokat’ta bir yılda 1 milyondan fazla ücretsiz yolcu taşıdıklarını belirten Başkan Süer, Özel Halk Otobüslerine, ayrıcalıklı grupların ücretsiz binişleri için aylık olarak verilen gelir desteğinin yetersiz olduğuna dikkat çekti. 65 yaş üstü serbest ulaşım hakkından faydalanan bir vatandaşın bir günde 42 kez araçları kullandığını tespit ettiklerini aktaran Süer, “Ücretsiz binişler ve bu binişlerin gelir desteği ile alakalı çok büyük sıkıntılarımız oldu. Ayrıcalıklı meslek grupları ya da şehit gazi aileleri haricinde kalan serbest kartlılarımız gün içerisinde araçlarımızda çok fazla yoğunluk oluşturuyor. Engelliler de yaşlılar da bizim başımızın tacı. Ama devlet tarafından verilen bu hak bir kişinin günde 30-40 kez toplu taşıma aracını kullanmasıyla suiistimal edilebiliyor” dedi.
“ÜCRETSİZ BİNİŞ HAKKI SUİSTİMAL EDİLMESİN DİYE…”
65 yaş üstü vatandaşların özellikle yoğun saatleri tercih ettiğini belirten Başkan Süer, “Tüm mahallelerden öğlen saatlerinde yaşlılarımızı toparlayıp Ali Paşa Camisi'ne getiriyoruz. Okul sezonunda aynı saatte öğrenciler de öğlen saatlerinde evlerine gitmek istediğinden yoğunluk oluşmasına neden oluyor. Bizim pik saatler dediğimiz saatlerde çok fazlaca bize yük getiriyor. O arada trafiğin yoğun olması seferlerin aksamasına sebep oluyor. Bu yoğunluğu azaltmak adına 65 yaş üstü vatandaşlarımıza verilen serbest kartların belirli bir gelir seviyesine göre ya da kotalı olarak verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
“BİZ İSTANBUL’LA KIYASLANMAMALIYIZ”
Tokat’taki bilet fiyatlarının İstanbul’la kıyaslanmasını doğru bulmadıklarını kaydeden Başkan Süer, “Bizim aracımız İstanbul'da tek bir aracın yarım turda taşıdığı yolcu sayısına akşama kadar dolaşsa ulaşamaz. İstanbul'un yolcu trafiği ile bizim yolcu trafiğimiz kıyaslanamaz. Bizim şehir içinde indi bindi yapacak 3 tane durağımız var. Onun haricinde vatandaş Tokat'ın bir ucundan biniyor, indiği yer TOKİ, Bedesten, Kaşıkçıbağlar ve ya Yazıcıoğlu. Bizde indi-bindi yok. Şehrimizde birçok yer yürüme mesafesi olduğu için kazancımız oraların yanında çok minimize kalıyor. İstanbul'la, Ankara'yla bizi kıyaslamak komik geliyor bana. Düşünün ki orada milyonlar taşınıyor akşama kadar. Bizim 1 yılda taşıdığımızı yolcuyu adamlar 15 günde taşıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Hürsöz Gazetesi